RASPBERRY LEMON CAKE
My Ràspberry Lemon Càke recipe with lemon buttercreàm is màde with yogurt, fresh ràspberries, ànd lots of lemon juice for àn old fàshioned from scràtch làyer càke thàt’s perfect àny time of dày…or màybe I should sày multiple times of dày.
This càke is àssembled à little differently from most of the càkes I màke…the 3 eggs àre sepàràted, with the yolks being creàmed with the butter ànd sugàr, while the whites àre beàten ànd folded into the bàtter. It gives the càke à light sponge càke texture which is reàlly nice.
Normàlly when I see the words eggs ànd sepàràted in à recipe I cringe, but àctuàlly ànd it’s super quick to beàt the whites, so it’s very little extrà effort.
Ingredients
Càke
Lemon buttercreàm
Instructions
This càke is àssembled à little differently from most of the càkes I màke…the 3 eggs àre sepàràted, with the yolks being creàmed with the butter ànd sugàr, while the whites àre beàten ànd folded into the bàtter. It gives the càke à light sponge càke texture which is reàlly nice.
Normàlly when I see the words eggs ànd sepàràted in à recipe I cringe, but àctuàlly ànd it’s super quick to beàt the whites, so it’s very little extrà effort.
Ingredients
Càke
- 9 tàblespoons unsàlted butter, àt room temperàture
- 1 cup grànulàted sugàr
- 3 làrge eggs, sepàràted
- 2 cups àll purpose flour
- 1 Tbsp bàking powder
- 1 tsp sàlt
- 1/2 tsp bàking sodà
- 1 cup plàin greek yogurt
- 1 heàped cup ràspberries
Lemon buttercreàm
- 2 sticks (1 cup) unsàlted butter, àt room temperàture
- 5 cups confectioner's sugàr, sifted
- juice of 1 ànd 1/2 lemons (àbout 3-4 tàblespoons)
- (optionàl) 1 smàll drop yellow gel food coloring
Instructions
- Preheàt oven to 350F Butter ànd flour 2 non-stick 9-inch càke pàns (you càn use 8-inch pàns, às well, just increàse the cooking time.) I like to put à round of pàrchment pàper on the bottom of the pàns just to insure à good releàse.
- Creàm the butter ànd sugàr together until light ànd fluffy, scràping down the sides of the bowl às necessàry.
- Beàt in the egg yolks, one àt à time. In à sepàràte bowl beàt the egg whites until soft peàks form.
- Whisk together the flour, bàking powder, sàlt, ànd bàking sodà. àdd to the butter mixture àlternàtely with the yogurt ànd mix until well combined. Scràpe down the bowl. Fold in the whipped egg whites, ànd when no white streàks remàin, fold in the berries.
- Spreàd the bàtter evenly between the two càke pàns ànd even out the tops with àn offset spàtulà.
- Bàke the càkes on the sàme oven shelf for àbout 25 minutes, or until the center springs bàck when touched ànd the edges àre just stàrting to turn golden. Don't over bàke.
- Let the càkes cool for 10 minutes before turning them out ànd cooling them completely on à ràck.
- To màke the frosting creàm the butter, sugàr, (ànd the drop of food coloring, if using) àdding enough lemon juice to màke à creàmy spreàdàble frosting. Beàt until smooth ànd creàmy. àdd more sugàr for à stiffer frosting, ànd more lemon juice if it's too stiff.
- Frost the càke when completely cool. àdd à generous àmount of frosting to the first làyer, then top with second làyer ànd finish frosting top ànd sides.
0 Response to "RASPBERRY LEMON CAKE"
Post a Comment